Steven Hulst

COZMOZ adviesbureau

Steven Hulst

COZMOZ adviesbureau

Gedifferentieerde energietarieven

Een prijs per kWh afhankelijk van de beschikbare energie

Door de introductie van steeds meer duurzame energie op de markt ontstaat ook een grotere variatie in energieproductie. Op een zonnige dag kan er makkelijk een overschot aan zonne-energie ontstaan, terwijl met het vallen van de avond er een tekort ontstaat, zeker als het onvoldoende waait voor windenergie. 

Gedragsverandering in energie gebruik

Het is daarom belangrijk dat mensen en bedrijven hun gedrag gaan aanpassen op basis van de op dat moment beschikbare energie. De elektrische auto laad je niet op als er te weinig energie voorhanden is, maar juist als er een overschot is. Het zelfde geldt voor het draaien van de was, wat zonder problemen nog een paar uur kan wachten.

Het eenvoudigste instrument om dit mogelijk te maken is een gedifferentieerd energietarief. Hierbij is de energieprijs het laagste als er een overschot is en het hoogste als er tekorten zijn. Er valt te denken aan een opdeling in vier tarieven voor kleinverbruikers, zoals:

  1. Hoog tarief - € 0,50/kWh
  2. Normaal tarief - € 0,25/kWh
  3. Laag tarief - € 0,15/kWh
  4. Extra laag tarief = € 0,05/kWh

Door de grote prijsverschillen en inzicht in het eigen energieverbruik kan de gebruiker zelf sturing geven aan zijn energiekosten. De wasmachine en wasdroger laat je draaien als het tarief het laagste is, en als het even kan geldt dit ook voor het opladen van de elektrische auto of bijverwarmen van de boiler. Slimme apparatuur kan voorzien worden van software die ervoor zorgt dat deze zelfstandig starten als het energietarief laag is zodat de eigenaar profiteert van de laagste kosten.

Investeren in batterij opslag

Bijkomend voordeel van een gedifferentieerd energietarief is dat het investeringen in batterij opslag aantrekkelijk maakt. Deze opslag is een fundamenteel onderdeel in de energietransitie om ervoor te zorgen dat overproductie opgeslagen kan worden voor een later moment op de dag dat er juist extra energiebehoefte is.

Met een verschil van € 0,45 per kWh tussen het hoogste en het laagste tarief is een batterij opslag in een paar jaar terugverdient. Eén kWh batterij opslagcapaciteit kost momenteel ongeveer €500 als je dit deelt door 45 cent geeft dit een terugverdientijd van 1.100 dagen oftewel 3 jaar. Ontwikkelingen in batterij opslag worden hierdoor gestimuleerd en de extra geïnstalleerde batterij capaciteit zorgt ervoor dat ons elektriciteitsnet stabiel blijft.

Contactgegevens

Steven Hulst
Costerweg 1C
6702 AA Wageningen
mail@stevenhulst.nl

Stel een vraag aan Steven

Aanhef

Steven HulstCOZMOZ adviesbureau
0344 - 846281