Steven Hulst

COZMOZ adviesbureau

Steven Hulst

COZMOZ adviesbureau

Carbon Bubble

Hoe de energietransitie de olie-industrie in gevaar brengt

In een vat olie zit 159 liter. Bij de huidige prijs kost dit vat ongeveer € 60,-. Per liter is dit € 60,-/159 = € 0,37. Eén liter olie heeft een energiecapaciteit van 10 kWh. Per kWh komt dit op € 0,037, oftewel 3,7 eurocent per kWh.

Doordat de technologie van zonnepanelen en windmolens steeds beter en goedkoper wordt, nadert deze vergelijkbare kWh prijzen van tussen de 4 en 5 eurocent per kWh. Daarnaast heeft duurzame technologie het voordeel direct bruikbaar te zijn als elektriciteit, terwijl olie eerst nog geraffineerd en vervolgens verbrand moet worden om zijn energie vrij te geven.

Duurzame energie goedkoper dan fossiele brandstoffen

Hierdoor geldt steeds meer dat duurzame energie goedkoper is dan fossiele brandstoffen, waarbij de milieu impact veel kleiner is. De enige hoop die de olie industrie nog heeft is dat iedereen afhankelijk blijft van fossiele brandstoffen door alternatieven tegen te werken en in een negatief daglicht te stellen.

Want als mensen bovenstaande werkelijk door krijgen en beseffen dat ze onafhankelijk kunnen worden, door met eigen zonnepanelen en lokale windmolens energie op te wekken, spat de hele oliebubbel uit elkaar.

Geschatte oliereserve

En die bubbel is groot, HEEL GROOT! Er is wereldwijd een geschatte oliereserve van ongeveer 1.500 miljard vaten olie, met een gezamenlijke marktwaarde van 1.500 miljard x € 60,- = 90.000 miljard Euro. Uitgeschreven als getal is dat:

€ 90.000.000.000.000,-

Het mag duidelijk zijn hoe nerveus oliebedrijven worden als die reserves onverkoopbaar blijken te zijn. Daarnaast is de Amerikaanse Dollar gekoppeld aan de oliehandel omdat deze handel in Dollars plaatsvindt. De carbon bubble brengt daarmee een economie van 20.000 miljard Dollar in gevaar.

De energietransitie zal dus zeker niet zonder slag of stoot gaan, daarvoor zijn de belangen veel te groot.

Contactgegevens

Steven Hulst
Costerweg 1C
6702 AA Wageningen
mail@stevenhulst.nl

Stel een vraag aan Steven

Aanhef

Steven HulstCOZMOZ adviesbureau
0344 - 846281