Steven Hulst

COZMOZ adviesbureau

Steven Hulst

COZMOZ adviesbureau

Wereldwijde oplossing voor klimaatverandering en de energietransitie.

Durf groot te denken

De omvang van het klimaatprobleem vraagt een aanpak groter dan de mobilisatie tijdens de 2e wereldoorlog. Velen denken dat we dit probleem rustig aan kunnen oplossen en nog alle tijd hebben tot het jaar 2100. Maar de wetenschap vertelt ons dat we in 2030 onze CO2 uitstoot al gehalveerd moeten hebben en in 2050 volledig naar 0 gebracht. Deze snelheid is nodig om onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen, waardoor binnen 50 jaar een zogenaamde "hot house" aarde kan ontstaan. Dit is een wereld waar geen ruimte meer is voor een moderne samenleving zoals we nu kennen en het enkel nog draait om overleven. Als we niet snel acteren laten we een onleefbare aarde na aan onze kinderen en kleinkinderen.

Energietransitie gaat te traag

De huidige snelheid en aanpak van de energietransitie, met zonnepanelen op daken en het plaatsen van windmolens op vrije locaties, is onvoldoende om op tijd de gestelde klimaat doelen te halen. Elk paneel op een dak moet ingepast en gepland worden, evenals elke windmolen op land of zee. Voor de Rivierenland regio (Betuwe), waar ik zelf woon, moeten bijna 200 windmolens geplaatst worden en 1.700 ha aan zonnevelden. Daarnaast moeten er meer dan 3,5 miljoen zonnepanelen op daken gelegd worden.  Tegelijk moet het energieverbruik in de regio met 50% worden teruggedrongen. Als je bovenstaande getallen leest en vertaalt naar landelijke of zelfs wereldschaal, dan is de omvang van deze operatie direct duidelijk.

Denk groot, groter, grootst

Als het probleem groots is moet de oplossing ook groots zijn. Dus niet versnipperd overal zonnepaneeltjes en windmolens, maar grootschalige oplossingen. Daarvoor hoef je niet meer te doen dan de oplossing die we nu al uitdragen groter te maken. Oftewel mega constructies van zonnepanelen die over hele bedrijventerreinen geplaatst kunnen worden. Ook sterk verstedelijkte woonwijken kunnen met zonnepanelen overdekt worden. 

Stad op Mars
Stad op Mars

De nieuwste technologie biedt de mogelijkheid van transparante zonnepanelen waardoor alleen een klein deel van het zonlicht uitgefilterd wordt voor elektriciteitsproductie. Hierdoor blijft er zonlicht op de gebouwen vallen, maar worden deze minder warm, hetgeen weer bespaart op het gebruik van airconditioning. In de winter houdt de overkapping de koude deels tegen waardoor er minder verwarmd hoeft te worden. Regenwater wat op het dak valt kan afgevoerd en gefilterd worden voor drinkwater.

Galleria Vittorio Emanuele II

Het idee ontstaat nu misschien dat het wel heel lelijk is als we alles onder een glazenconstructie zetten, maar dit komt meestal door gebrek aan inbeeldingsvermogen. Daarnaast zijn de meeste industrieterreinen niet de mooiste locaties. Zo'n constructie kan echter ook heel erg mooi zijn als we dit goed ontwerpen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Deze glazen overkapping is uitgevoerd in gewoon glas, maar dit had ook uit transparante zonnepanelen kunnen bestaan.

Galleria Vittorio Emanuele II
Galleria Vittorio Emanuele II

Het voordeel van een dergelijke mega zonnedak constructie is naast de energiebesparing in verwarmen en koelen enorm. Zo kunnen zeer arme sloppenwijken, in zuidelijke landen, overkapt worden waardoor er onder het dak een leefbaarder klimaat ontstaat, zekerheid van elektriciteitsproductie en drinkwater voorzieningen door grootschalige opvang van regenwater. Maar ook voor de noordelijke landen zijn deze mega zonnedaken een uitkomst. De natuur kan gespaard worden en de industriële gebieden worden dubbel zo efficiënt gebruikt waarbij de onder het zonnedak gelegen bedrijven profiteren van goedkope energie en besparen op verwarmen en koelen.

Energie opslag

Alleen een zonnedak is niet voldoende om een volledige energietransitie te realiseren. Als de zon niet schijnt moet er ook elektriciteit zijn. Daarom zullen onder het zonnedak energiebuffers gerealiseerd moeten worden, met name voor de dagelijkse wisselingen tussen dag en nacht, maar voor sommige noordelijke landen ook tussen zomer en winter. Korte termijn opslag kan met batterij technologie gerealiseerd worden, voor langere termijn opslag is de productie van waterstofgas een oplossing. Het waterstofgas kan in periodes van overvloed geproduceerd worden en in periodes van schaarste verbruikt.

Wereldwijde oproep

Bovenstaande idee is niet uniek en komt naar voren in futuristische plaatjes over hoe we op Mars zouden kunnen leven. Maar als we willen voorkomen dat de Aarde even onleefbaar wordt als Mars, dan is het nodig om die futuristische visie op Aarde toe te passen.

Daarom mijn oproep om dit verhaal met zoveel mogelijk mensen te delen, mensen die kunnen helpen om bovenstaande droom te realiseren. Technische mensen die dit kunnen ontwerpen en bouwen, maar ook bestuurders en wereldleiders die ervoor kunnen zorgen dat de financiële middelen beschikbaar komen en de condities geschapen om dit in de praktijk te brengen. Alles en iedereen is nodig om deze oplossing gerealiseerd te krijgen.

Denk aan mensen als Elon Musk, die de durf heeft om zulke grote ideeën te realiseren, of mensen als Alexandria Ocasio-Cortez die als afgevaardigde in de VS zich inzet voor de "Green New Deal". Mensen die groot durven te denken en niet bang zijn om grote stappen te zetten.

Open source

Bovenstaande tekst en fotomateriaal mag volledig gekopieerd en gedeeld worden, en als iemand het wil vertalen en delen in het Engels is dat helemaal mooi.

Contactgegevens

Steven Hulst
Costerweg 1C
6702 AA Wageningen
mail@stevenhulst.nl

Stel een vraag aan Steven

Aanhef

Steven HulstCOZMOZ adviesbureau
0344 - 846281